Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Seagull

Dieselpunk concept plane

ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ-ΟΞΥΓΡΑΦΙΑ, 18X21εκ.

Το έργο αυτό απεικονίζει μία Dieselpunk φανταστική πτητική μηχανή (διεθνώς συνηθίζουν να λέγονται Concept Planes ή Concept Ships).

Το παρόν έργο έχει παραχθεί με τη μέθοδο της χαρακτικής και της οξυγραφίας. Κατά τις 2 αυτές μεθόδους χαράσσεται το σχέδιο σε μια μεταλλική πλάκα (μπορεί να είναι ψευδάργυρος, χαλκός κα), χρησιμοποιώντας ένα χαρακτικό αντικείμενο (ακίδα) ή τις διαβρωτικές ικανότητες των οξέων. Η ακίδα είναι απλή στη χρήση και όσο αυξάνεται η πίεση αυξάνεται και το βάθος της εγχάραξης άρα και η ποσότητα μελάνης που θα παρακρατηθεί. Η χρήση του οξέως αντιθέτως βοηθά στο να παραχθούν ομοιόμορφοι τόνοι σε μεγάλες επιφάνειες. Απαιτείται η διασπορά μικροσωματιδίων ρετσινιού πάνω στην επιφάνεια του μετάλλου, τα οποία θερμαίνουμε ώστε να κολλήσουν. Το Οξύ διαβρώνει το μέταλλο μόνο στα κενά ανάμεσα στα μικροσωματίδια ρετσινιού, οπότε δημιουργεί μικροσκοπικές εσοχές ικανές να κρατήσουν μελάνη, αλλά λόγω πολύ μικρού μεγέθους, στο τέλος η επιφάνεια φαίνεται ομοιόμορφα χρωματισμένη. Ανάλογα με το χρόνο έκθεσης στο οξύ, αλλάζει και το βάθος των εσοχών.
Στο τέλος των διαδικασιών η πλάκα μετάλλου περνιέται με μελάνη και σκουπίζεται προσεκτικά μέχρι να μείνει μελάνη μόνο στις εσοχές. Έπειτα μπαίνει μέσα σε πρέσα που θα την πιέσει σε ειδικό χαρτί το οποίο απορροφά τη μελάνη από τις εσοχές με αποτέλεσμα το σχέδιο να τυπωθεί πάνω του. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία με νέα μελάνη μπορούμε να τυπώσουμε πολλά αντίτυπα. Συνήθως μετά από κάποιο ποσοστό, η μεταλλική πλάκα φθείρεται οπότε και ο καλλιτέχνης την καταστρέφει είτε χαράσσοντάς την, είτε ανοίγοντας τρύπα ώστε να μην μπορούν να παραχθούν άλλα αντίτυπα. Όσο λιγότερα τα αντίτυπα, τόσο ανεβαίνει η αξία του έργου.

Ένα από τα τρία αντίτυπα, ανήκει ήδη σε Ιδιωτική Συλλογή.

Year