Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Γνωριμία με το Μικρό Πρίγκιπα

Caudron C.630 Simoun, F-ANRY του Exupéry

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΡΤΟΛΙΝΟ, 18X24εκ.

Ο Antoine de Saint-Exupéry είναι γνωστός κυρίως ως συγγραφέας, αλλά στον χώρο της αεροπορίας έχει μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πιο γνωστούς αεροπόρους. Εργάστηκε στα αεροπορικά ταχυδρομεία τόσο στην Βόρειο Αφρική, όσο και στη Λατινική Αμερική, σε μια εποχή που η πτήση, ιδίως σε τόσο δύσκολα μέρη, ενείχε τεράστια ρίσκα. Οι ιστορίες κινδύνου, αμέτρητες, όπως τις μαρτυρά με τη δική του υπέροχη αφηγηματικότητα στα βιβλία του.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε στα χειριστήρια βομβαρδιστικού, ενώ μετά την πτώση της Γαλλίας, διέφυγε στη Βόρειο Αφρική όπου κατετάγη (μετά από πολλές δικές του πιέσεις λόγω προχωρημένης ηλικίας) στην Αεροπορία των Ελεύθερων Γάλλων. Πέταξε το ιδιαίτερα απαιτητικό P-38 Lightning σε έκδοση φωτοαναγνωριστικού που ονομαζόταν F-5B. Ουσιαστικά πέταγε άοπλος από τη Βορειο Αφρική στα κατακτημένα εδάφη της Νοτίου Εύρώπης προκειμένου να φωτογραφίζει τις θέσεις των Γερμανών και Ιταλών και δυστυχώς, σε μια αποστολή, καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα.

Ο μικρός αυτός πίνακας αναπαριστά το Caudron C.630 Simoun, F-ANRY που πέταγε ο Exupéry το Δεκέμβριο του 1935, σε έναν αγώνα που θα ξεκινούσε από το Παρίσι και θα κατέληγε στη Σαϊγκόν. Το αεροπλάνο όμως παρουσίασε αρχικά κάποιες βλάβες που επιδιορθώθηκαν και μετά κάποια αστοχία στο δείκτη υψομέτρου, μια εξέλιξη που αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά τη διάρκεια του νυχτερινού σκέλους του αγώνα πάνω από τη λιβυκή έρημο. Λόγω της πολύ κακής ορατότητας και του προβλήματος στα όργανα το αεροσκάφος συνετρίβη σε έναν αμμόλοφο χωρίς όμως να πάθουν κάτι οι δύο επιβαίνοντες, ο Exupéry και ο μηχανικός του André Prévot. Το αεροπλάνο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ δυστυχώς έσπασε και το δοχείο με το πόσιμο νερό, αφήνοντάς τους μόνο ένα θέρμος με καφέ, λίγο κρασί, και δυο φρούτα. Η περιπέτειά του αυτή, ένα από τα εμβληματικά γεγονότα στην πορεία του, καθώς τις μέρες που έμειναν στην έρημο περιμένοντας τη διάσωσή τους, η πείνα και η δίψα τον έκαναν να βλέπει οράματα και μέσα σε αυτά εμπνεύστηκε και τη μετέπειτα ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα. Τελικά μετά από τέσσερις μέρες, διασώθηκαν από Βεδουίνους.