Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Spitfire MK.IX, MJ755

Το μοναδικό διασωζόμενο ελληνικό Spitfire.

ΛΑΔΙΑ ΣΕ ΚΑΡΤΟΛΙΝΟ, 45X55εκ.

Θυρεός του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας

Στον πίνακα αυτό απεικονίζεται το Spitfire Mark IX με σειριακό αριθμό MJ755 του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος αυτό είναι βετεράνος του Β.ΠΠ όπου επιχείρησε καλύπτοντας τις αποβάσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, υπό την RAF (43th Squadron). Το 1947, παραδόθηκε στην Ελληνική Αεροπορία όπου πέταξε με ρόλο Φωτοαναγνωριστικού μέχρι το 1953. Το αεροσκάφος αυτό, που είναι το μοναδικό ελληνικό διασωθέν Spitfire, εκτέθηκε για χρόνια στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε στο Τατόι (1995) όπου και εκτέθηκε μέχρι πρόσφατα, όποτε και αποφασίστηκε η επαναφορά του σε Πτητική Κατάσταση. Προς το παρόν το αεροσκάφος βρίσκεται στο Biggin Hill της Αγγλίας σε διαδικασία μετατροπής του σε πτήσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελούσε ένα Spitfire με εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό αυθεντικών εξαρτημάτων (πιθανό ποσοστό της τάξης του 95%), γεγονός που το καθιστούσε ξεχωριστό στατικό έκθεμα. Προφανώς κατά την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση θα χάσει εξαιρετικά μεγάλο μέρος αυτών των εξαρτημάτων καθώς θ’αντικατασταθούν με καινούρια.
(To Spitfire απεικονίζεται όπως διασωζόταν στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς τη φωτογραφικές μηχανές στην άτρακτο).

Ο υπογράφων στο Μουσείο Π.Α. στο Τατόι, το 2005, με το MJ755 στην πλάτη.

Year