Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

“Μια συνηθισμένη μέρα στο γραφείο”

Εικονική αερομαχία μεταξύ ενός Mirage F.1 και ενός F-16.

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 35X50εκ.

Πίνακας που απεικονίζει εικονική αερομαχία μεταξύ ενός Ελληνικού Mirage F.1 και ενός Τουρκικού F-16,  κοντά στη Λήμνο. Λόγω της διαρκούς αμφισβήτησης του διεθνώς αποδεκτού Status Quo στο Αιγαίο από πλευράς της Τουρκίας, εικόνες σαν κι’αυτή αποτελούσαν και αποτελούν καθημερινότητα για τις δύο αεροπορίες, σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογούν τον τίτλο του έργου: “Ημέρα στο γραφείο”. Οι χειριστές των δύο πλευρών θεωρούνται από τους πιο έμπειρους διεθνώς στον τομέα των κλειστών αερομαχιών, ωστόσο αυτό δεν μειώνει καθόλου την επικινδυνότητα κάθε τέτοιας διαδικασίας, έχοντας οδηγήσει σε θανατηφόρα ατυχήματα, όπως εκείνο του ηρωικού Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά (+18/06/1992). Στον πίνακα αυτό προσπάθησα να μεταδώσω την ένταση της αερομαχίας σε μια στιγμή όπου ακόμα δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα. Στο Cockpit  του αεροσκάφους προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ακριβής αναπαριστώντας τόσο τον εξοπλισμό του χειριστή της εποχής, όσο και τα όργανα ελέγχου πτήσης, που  στα ελληνικά F.1 ήταν διαφορετικά από αυτά των F.1 άλλων αεροποριών.
Τα Mirage F.1/CG , από τον Ιούνιο του 1974 (οπότε και άρχισαν να παραλαμβάνονται), πέταξαν εντεταγμένα στις μοίρες 334ΜΠΚ και 342ΜΠΚ, κυρίως εντός της 114ΠΜ στην Τανάγρα, αλλά αργότερα και από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Παρ’όλο που ήταν γαλλικής κατασκευής, τα ελληνικά είχαν το ξεχωριστό χαρακτηριστικό να φέρουν αμερικανικούς πυραύλους Aim-9. Στο σύνολό τους, αποσύρθηκαν το 2003.

Ο πίνακας αυτός αποτελεί δωρεά ομάδας φίλων της αεροπορικής ιδέας σε χειριστή που πέταξε με τον συγκεκριμένο τύπο πριν την οριστική απόσυρσή του.