Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

“Οι Μονομάχοι”

15 Απριλίου 1941

ΜΑΡΚΑΔΟΡΑΚΙΑ ΣΕ ΧΑΡΤΙ, 40X30εκ.

Σε αυτό το σχέδιο αναπαριστώ σκηνή από την τελευταία αερομαχία των Ελλήνων Αεροπόρων πριν την πτώση της Ελλάδας. Οι Έλληνες αεροπόροι, από την 28η Οκτωβρίου του 1940 έως και τη 15η Απριλίου του 1941, θα δώσουν ψυχή και σώμα στον αεροπορικό αγώνα σε ένα από τα άγνωστα στο ευρύ κοινο θέατρα αεροπορικών επιχειρήσεων. Στον Ελληνικό αεροπορικό αγώνα, παλαιότερης τεχνολογίας αεροσκάφη, κλήθηκαν ν’αποκρούσουν επιθέσεις προηγμένων και τεχνολογικά ανώτερων ιταλικών και γερμανικών αεροσκαφών.
Σε αυτή την αερομαχία (15-4-1941), που μπορεί να έχετε ξαναδεί σε πίνακά μου με το Bloch του ηρωικού Γεωργίου Μόκκα, φαινεται το Gloster Gladiator του Ιωάννη Κατσαρού σε πρώτο πλάνο, να προσπαθεί να επιβιώσει από το άγριο κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει τα BF-109E. Στο βάθος, ο Κατσαρέλης, δέχεται καίρια πλήγματα στο PZL.24 που πετάει, από γερμανικό BF-109. 12 ελληνικά αεροσκάφη εναντίον 17 βομβαρδιστικών Stukas και 20 μαχητικών BF-109 δίνουν μια ύστατη μάχη για επιβίωση.
H πτώση της Ελλάδας, θα κλείσει με μία ακόμα αερομαχία μεταξύ των βρετανών και των δυνάμεων του άξονα, πάνω από την Αττική, στις 20 Απρίλη. Ο αεροπορικός αγώνας της Ελλάδας δεν τελειώνει όμως εκεί. Έλληνες και σύμμαχοι αεροπόροι, θα συνεχίσουν τη μάχη απογειούμενοι από τις βάσεις της Β.Αφρικής, χτυπώντας τους αντιπάλους από τον αέρα, δίνοντας κουράγιο σε Έλληνες αντάρτες και ντόπιο πληθυσμό.

Year