Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Αιλουροειδή στο Miramar

Top Gun μέσα από το cockpit του εκπαιδευτή.

ΛΑΔΙΑ ΣΕ ΚΑΡΤΟΛΙΝΟ, 18X24εκ.

Ο μικρός αυτός πίνακας βασίστηκε σε μια πολύ γνωστή φωτογραφία του Paul Nickell όπως φωτογραφήθηκε στο cockpit ενός διθέσιου F-5 (πιθανώς έκδοσης F). Πίσω προστέθηκε ένα F-14 ώστε να εξομοιώνεται μια τυπική μέρα εκπαίδευσης στο Miramar

Λίγα λόγια για το TOP GUN:
To USN-SFTI, ευρύτερα γνωστό και ως Top Gun, είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αεροπορικών τακτικών, για επιλεγμένα πληρώματα της Αεροπορίας του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1969 στο Miramar του San Diego, ενώ από το 1996, μετακινήθηκε στο NAS Fallon της Nevada. Το Top Gun έγινε ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύτερο κοινό, λόγω της ομώνυμης ταινίας. Ο αρχικός στόχος της εκκίνησης του προγράμματος ήταν οι υψηλές απώλειες των Αμερικανών στις αεροπορικές επιχειρήσεις του Βιετνάμ. Το 1968 εκδόθηκε μια αναφορά που καταδείκνυε το πρόβλημα της ελλιπούς προετοιμασίας των αεροπόρων σε αεροπορικές τακτικές (κυρίως κλειστή αερομαχία), οπότε και επιχειρήθηκε η επανεκπαίδευση επιλεγμένων πληρωμάτων ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις μονάδες προέλευσης. Αποτέλεσμα αυτής της επανεκπαίδευσης όπως την αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (USN), ήταν οι ταχύτατη βελτίωση της αναλογίας καταρρίψεων/καταρριφθέντων από το 3,7:1 του ’65 στο 13:1 μετά το 1970, βελτίωση που δε σημειώθηκε στην Αεροπορία (USAF), που ακόμα δε διέθετε ανάλογο πρόγραμμα για τα πληρώματά της. Η USAF δημιούργησε ανάλογο πρόγραμμα μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Λίγα λόγια για τους AGGRESSORS:
Η ονομασία Aggressors αποδίδεται σε αμερικανικές μοίρες που δρουν ως OP-FOR (αντίπαλη δύναμη) σε ρεαλιστικές εκπαιδεύσεις των αεροποριών. Χρησιμοποιούν αεροπορικές τακτικές όμοιες με αυτές των αντιπάλων που πιθανόν να συναντήσουν οι εκπαιδευόμενοι, ενώ κατά καιρούς αξιοποιούν και αεροσκάφη που τυχαίνει να πετούν οι πιθανοί αντίπαλοι. Η πρώτη αξιοποίηση τέτοιων μοιρών έγινε από το Αμερικανικό Ναυτικό και τους Marines στο Top Gun το 1968, με τα Α-4 να εξομοιώνουν τη συμπεριφορά των σοβιετικών Mig-17. H USAF ακολούθησε παρόμοιο μοτίβο εκπαίδευσης, αξιοποιώντας ως Aggressors τα Τ-38 Talon στη βάση Nellis. Πέραν αυτών των αεροσκαφών έχουν αξιοποιηθεί και πολλά μη αμερικανικά, όπως τα F-21 Kfir, Mig-17, Mig-21, Mig-23, δανεικό Mig-29, ελικόπτερα Mi-24, Mi-8, Mi-2 και βοηθητικά An-2. Από το αμερικάνικο οπλοστάσιο, ρόλους Aggressors είχαν πέραν των A-4 και T-38, τα F-5, F-18, F-16, F-15, F-14 και άλλα για μικρότερες περιόδους. Σαν έμβλημα των μοιρών αυτών τόσο στα αεροσκάφη όσο και πάνω στα κράνη των χειριστών τους, συνήθως μπαίνει το αστέρι της Σοβιετικής Αεροπορίας.

Άρθρα του Paul Nickell και του Tyler Rogoway:
Taking The F-14A Tomcat On Cruise For My First Time
How To Fight To Win In The F-14, A-4 and F-5 At The Navy’s Topgun School
What It Was Like Flying And Fighting The F-16N Viper, Topgun’s Legendary Hotrod
A Tomcat Pilot’s Early Struggles to Tame the Mighty F-14

Άρθρα της ερευνητικής ομάδας Greeks in Foreign Cockpits πάνω σε ελληνικής καταγωγής πιλότους του Top Gun:
Greeks in Foreign Cockpits: Alexander ‘Yogi’ Hnarakis
Greeks in Foreign Cockpits: Christopher ‘POPS’ Papaioanu

Εκπληκτικό Site του David Baranek με πληθώρα πληροφοριών για το Top Gun:
http://www.topgunbio.com/

Βιβλία που πρέπει να έχετε για το Top Gun:
-David Baranek (2020), Tomcat Rio: A Topgun Instructor on the F-14 Tomcat and the Heroic Naval Aviators Who Flew It, Skyhorse Publishing, NY.
-David Baranek (2012), Topgun Days: Dogfighting, Cheating Death, and Hollywood Glory as One of America’s Best Fighter Jocks, Skyhorse Publishing, NY.
-David Baranek (2016), Before Topgun Days: The Making of a Jet Fighter Instructor, Skyhorse Publishing, NY.
-Dan Petersen, (2019), Top Gun. The American Story, Hachette Books, NY.

Τα καλύτερα βίντεο για το Top Gun:
F-14 TOMCAT AIR COMBAT TOP GUN MIRAMAR NAVAL AIR STATION 22334
U.S. NAVY TOP GUN NAVY FIGHTER WEAPONS SCHOOL F-14 TOMCAT 1970s PROMO MOVIE 81774
Grumman F-14 Tomcat in Miramar(FULL MOVIE)
Faces of the Fleet, Ep. 19, Patch Wearers: The Real TOPGUN
Aviation Barbeque, Episode 8: Inside TOPGUN
Topgun Days & Before Topgun Days Q&A by author Dave “Bio” Baranek