Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

BOEING 737-200ADV

Olympic Airways

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 30X41εκ.

Στον πίνακα αυτό αναπαριστώ ένα από τα αγαπημένα μου αεροπλάνα της Ολυμπιακής, το Boeing 737-200 ADV. Το βάψιμο που έχω επιλέξει, υιοθετήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, με προσθήκη μπλε-γαλάζιας-κίτρινης-κόκκινης λωρίδας, αντί της κλασικής μπλε στο ύψος των παραθύρων (περίοδος γύρω στο 1990 και 2000). Στα 737-200, η Ολυμπιακή συνήθιζε να δίνει ονόματα θεών, γι’ αυτό και στο ρύγχος φαίνεται η αναγραφή “Διόνυσος”.

H Ολυμπιακή Αεροπορία (στα αγγλικά Olympic Airways) ιδρύθηκε το 1957 κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Αριστοτέλη Ωνάση. Δεν αποτελούσε την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας εγχώριου Αερομεταφορέα, καθώς είχαν προηγηθεί διάφορες άλλες (Ίκαρος, Ε.Ε.Ε.Σ., Τ.Α.Ε., ΕΛΛ.Α.Σ., Α.Μ.Ε.), οι οποίες, τελικά, συγχωνεύθηκαν στη μία από αυτές, την Τ.Α.Ε.
Μεταπολεμικά, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αποφασίστηκε η πώληση της Τ.Α.Ε. Μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής ήταν ο Ωνάσης, ο οποίος αναλαμβάνοντας, τη μετονόμασε σε Ολυμπιακή.
Η πορεία της Ολυμπιακής, από τότε ήταν ανοδική μέχρι το θάνατο του Ωνάση, το 1975, οπότε και περιήλθε στα χέρια του Ελληνικού δημοσίου. Το 1976, προμηθεύτηκε το πρώτο 737-200, σαν αυτό που απεικονίζω στον πίνακα.
Δυστυχώς η Ολυμπιακή από το 1980 μέχρι το 2000, αντιμετώπισε αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα την πώλησή της στον όμιλο MIG του Α.Βγενόπουλου, το 2009. Έκτοτε η ονομασία της άλλαξε σε Olympic Air, ενώ το 2010, ξεκίνησαν διαδικασίες συγχώνευσης με την Aegean Airlines που ολοκληρώθηκε το 2011 λόγω νομικών κωλυμάτων, που αφορούσαν στην αποφυγή δημιουργίας μονοπωλίου.

Ο πίνακας ανήκει στη Συλλογή του Μιχάλη Πουλικάκου.

Year