Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

“Spitfire John”

Spitfire Mk.Vb, GN-F / AB335, 249η Μοίρα, Μάλτα, 1η Απριλίου 1942

ΛΑΔΙΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 60X80εκ.

John Agorastos Plagis

Ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε ως μέρος της εικονογράφησης του ΄Β Τόμου του βιβλίου “Έλληνες σε Ξένα Cockpit”. Το προπαρασκευαστικό του σχέδιο δωρίθηκε στην κόρη του μεγάλου Έλληνα άσου, Jill Plagis κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 2016. Η σκηνή αφορά στην αερομαχία της 1ης Απριλίου 1942, όπου o Plagis διεκδικεί 4 καταρρίψεις, με την Νο.249 Μοίρα, πετώντας με το Spitfire Mark.Vb, GN-F/ser.AB335. Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από την αναφορά που ο ίδιος συνέταξε:

Έμβλημα της 249 Μοίρας

“Πετούσα και πάλι με το ίδιο αεροπλάνο, χωρίς καλύπτρα, έτσι λοιπόν, από το ανοικτό πιλοτήριο, μπορούσα ν’ ακούσω καθαρά τον ήχο από τα όπλα του οπίσθιου πολυβολητή, καθώς πυροβολούσε εναντίον μου! Αυτό όμως που είχε την πιο τρομακτική επίδραση πάνω μου, ήταν το γεγονός ότι έβλεπα καθαρά τα τροχιοδεικτικά του να ξεχύνονται προς το μέρος μου. […] Σχεδόν είχα αρχίσει να λυπάμαι τον εαυτό μου! […] Καθώς επέστρεφα στο αεροδρόμιο, εντόπισα ένα Ju88 να πετάει σε ύψος 3000 ποδών , σχεδόν πάνω από τον κύκλο προσέγγισης του αεροδρομίου της Luqa! Του επιτέθηκα αμέσως και κατάφερα να θέσω φωτιά στον ένα του κινητήρα, ενώ από τον δεύτερο, που επίσης είχε χτυπηθεί από τα πυρά μου, άρχισε να διαρρέει γλυκόλη…”

Πλήρη αναφορά της αερομαχίας, αλλά και ίσως την πληρέστερη καταγραφή της επιχειρησιακής πορείας του Ιωάννη Πλαγή, ή αλλιώς “Spitfire John”, θα βρείτε στο εξαιρετικό βιβλίο “Έλληνες σε Ξένα Cockpit – Τόμος ΄Β”. (Συγγραφείς: Δημήτρης Βασιλόπουλος, Γιώργος Χαλκιαδόπουλος & Κυριάκος Παλουλιάν).

Η διεύθυνση της σελίδας Facebook προκειμένου να ενημερώνεστε τακτικά για σχετικά με τη δυναμική έρευνα:
https://www.facebook.com/GreeksIFCs/

Για παραγγελία της σειράς βιβλίων “Ελληνες σε Ξένα Cockpit” επισκευθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/shop/

Greeks in Foreign Cockpits – Vol.1
Greeks in Foreign Cockpits – Vol.2
Ο Δημήτρης, η Jill και εγώ.
Year