Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

“Ο Μικρός Πρίγκιπας, η Αλεπού και ο Πιλότος”

Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Εξυπερύ.

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 35X45εκ.

O “Μικρός Πρίγκιπας” του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, (Antoine de Saint-Exupéry , “Le Petit Prince”) είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της γαλλικής λογοτεχνίας και δεν είναι τυχαίο, ότι στη Γαλλία, το βιβλίο αυτό απέκτησε στην εκπαίδευση ανάλογη θέση με την Οδύσσεια του Ομήρου στην Ελλάδα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κατά την πρώτη έκδοσή του.

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολυεπίπεδο έργο, ιδανικό να διαβαστεί τόσο κατά την παιδική ηλικία, όσο και από ενήλικες, καθώς η ανάγνωσή του μπορεί να φωτίσει ποικίλες διαδρομές, ανάλογα με τις ανησυχίες και το φορτίο εμπειριών του αναγνώστη.

Ο κεντρικός ήρωας αποτελεί μια προβολή του ίδιου του Εξυπερύ, που προσπαθεί μέσα από τα μάτια ή μάλλον την καρδιά ενός παιδιού να ξαναβρεί τί έχει αξία στη ζωή. Ο Γάλλος συγγραφέας – πιλότος, μέσα στη δίνη του β΄ παγκοσμίου πολέμου, γράφει μια αλληγορική ιστορία για τον πόλεμο και αποδομεί τον εφησυχασμό του δυτικού πολιτισμού, σπέρνοντας την αμφιβολία στην «τυφλή» πίστη των σύγχρονων ανθρώπων στην ανάπτυξη και πρόοδο. Σαν αντίδοτο, προτείνει ένα ταξίδι γνώσης για να ξαναδούμε τον κόσμο, όπως τον αντιλαμβάνεται το παιδί με τα χρυσά μαλλιά, που αναζήτησε κι έμαθε την ουσία της αγάπης και της φιλίας, αλλά και το μέγεθος της προσωπικής του ευθύνης σε σχέση με αυτές. Το έργο είναι μια συναρπαστική λογοτεχνική πτήση, που πετυχαίνει να ανατρέψει τον νόμο της βαρύτητας και να απογειώσει τη φαντασία του αναγνώστη.

Σίγουρα όμως, το βιβλίο δεν είναι έργο που μπορεί να κλειστεί μόνο μέσα σε αυτές τις αποκωδικοποιήσεις. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μία μαθηματική ταυτότητα, αρκετά περίπλοκη, ικανή να αξιοποιηθεί σε πολλά πεδία, απλά αλλάζοντας τις μεταβλητές, μια ταυτότητα όμως που δεν σώζει τους αριθμούς, αλλά για πρώτη φορά καταφέρνει να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει συγκεκριμένα…. αυτό που αφηρημένα αντιλαμβάνεται ως “νόημα της ζωής”.

Οι ήρωες της ταινίας “The Little Prince”.

Ο “Μικρός Πρίγκιπας” εκτός από λογοτεχνικό έργο, έχει διασκευαστεί για το θέατρο, ενώ τελευταία αποτέλεσε και βάση ενός εξαιρετικού κινουμένου σχεδίου. Για τις μικρές ηλικίες το κινούμενο σχέδιο είναι ιδανικό, καθώς το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες από 8 χρονών και πάνω.

Στον πίνακα αυτό αξιοποίησα την απεικόνιση του μικρού πρίγκιπα με την αλεπού, όπως έγινε στο κινούμενο σχέδιο, τοποθετώντας τους σε ένα ονειρικό περιβάλλον τη στιγμή που τους χαιρετά ο πιλότος. Είναι η συνάντηση του συγγραφέα με τον παιδικό του κόσμο, καθώς ο πιλότος είναι ο Εξυπερύ μέσα σε ένα Breguet 14 της Latecoere, ένα από τα πολλά αεροπλάνα που πέταξε στην έρημο για το “Ταχυδρομείο του Νότου”.

Ο πίνακας κοσμεί παιδικό δωμάτιο.

Year