Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

“BREGUET XIX – HELLAS” Mediterranean Grand Raid, 1928

ΑΚΟΥΑΡΕΛΑ, 22X30εκ.

Το αεροπλάνο που αναπαριστώ είναι ένα Breguet XIX G.R. της Ελληνικής Αεροπορίας του 1928 (Η αεροπορία δεν ήταν ακόμα αυτόνομο σώμα). Το συγκεκριμένο αποτελεί μετασκευασμένο Μπρεγκέ για πτήση μεγάλων αποστάσεων, καθώς φέρει έναν κινητήρα Hispano Suiza των 500 ίππων και δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον καυσίμου. Η μετασκευή έγινε με τη συνδρομή γάλλων μηχανικών της εταιρείας. Το αεροσκάφος αυτό με σειριακό αριθμό Νο1554, επρόκειτο να λάβει μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα της Ελληνικής Αεροπορικής Ιστορίας: το γύρο της Μεσογείου. Μπορεί να φαντάζει κάτι απλό για εμάς, για την περίοδο όμως εκείνη, τέτοια εγχειρήματα ήταν άκρως επικίνδυνα και συχνά υπεύθυνα για πολλές απώλειες αεροπόρων.
Το αεροσκάφος ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου του 1928 από το Τατόι και χειριστές ήταν οι Χρ. Αδαμίδης και Ε. Παπαδάκος. Επέστρεψε στο Τατόι, την 1η Ιουλίου, όπου το υποδέχτηκαν ζητωκραυγάζοντας περίπου 60.000 αθηναίοι.

Διαδρομή:
-Τατόι
-Χαλέπι
-Αμπουκίρ/Αλεξάνδρεια
***Εκεί προστέθηκε η αναγραφή “ΕΛΛΑΣ” και άρχισαν να γράφονται τα ονόματα των πόλεων/στάσεων πάνω στη γαλανόλευκη λωρίδα της ατράκτου.***
-Κάιρο
-Βεγγάζη
-Τρίπολη
-Αλγέρι
-Καζαμπλάνκα
-Μπουρζέ/Παρίσι
***Στα πλαίσια του Κυπέλου “Μπιμπέσκο” για την ταχύτερη πτήση από το Παρίσι στο Βουκουρέστι, χωρίς ενδιάμεση στάση, το Ελληνικό πλήρωμα, συμμετείχε φιλικά και εκτός συναγωνισμού. Τελικά ήταν το μόνο που τερμάτισε έχοντας νικήσει την κακοκαιρία, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά πάνω από 1μιση ώρα.***
-Βουκουρέστι
-Θεσσαλονίκη
-Τατόι


Οι περισσότερες πληροφορίες αντλήθηκαν από το άρθρο του Γεωργίου Δ. Μέρμηγκα στο περιοδικό “Αεροπορική Ιστορία” – Εκδοσεις Περισκόπιο – Τεύχος 3 (σελ.52-59).


Παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το *.pdf του Τεχνικού Εγχειριδίου του συγκεκριμένου αεροπλάνου, όπως συντάχθηκε το 1928 από το τυπογραφείο του Υπουργείου Στρατιωτικών και τη Διοίκηση της Αεροπορίας (Breguet XIX technical manual – Greek Version).
Το αρχείο είναι ελεύθερο προς διακίνηση, ενώ σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται καθαρές τις σελίδες, για αναδημοσίευση σε βιβλίο, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.
Για ν’ανοίξετε/κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε >>εδώ<<

Year