Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

“Impressioni di Settembre”

Στη μνήμη του Ginetto Brizzolari, ενός από τους πρωτοπόρους της ακροβατικής πτήσης.

ΑΚΟΥΑΡΕΛΑ, 22X25εκ.

Ginetto Brizzolari

Το 1928 ο Fougier, ένας εμβληματικός χειριστής, ανέλαβε τη διοίκηση του 1o Stormo της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Campoformido. Όραμα του Fougier ήταν να εντάξει στην εκπαιδευτική διαδικασία των χειριστών προχωρημένα ακροβατικά.
Ήδη από το 1929, η εκπαίδευση των χειριστών του, άρχισε ν’αποδίδει καρπούς, με τους νέους πιλότους του να εντυπωσιάζουν τόσο σε θέαμα όσο και σε επιδόσεις στην αερομαχία. Η «Βόμβα», μία από τις πιο γνωστές ακροβασίες των αιθέρων, αποτελεί δημιούργημα αυτής της ομάδας αεροπόρων, ανάμεσα στους οποίους εκπαιδεύτηκε και ο Gino Brizzolari.
Το 1930 η Regia Aeronautica, διοργάνωσε μια περιοδεία σε πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, μέσα στα πλαίσια των διπλωματικών επαφών της αλλά και για να διαφημίσει τα αεροσκάφη της. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Brizzolari ήταν από τα καλύτερα «χέρια» που βρέθηκαν ποτέ στα χειριστήρια των Fiat CR.20 και γι’αυτό το λόγο αποτέλεσε σίγουρη επιλογή στην ομάδα χειριστών των 9 Fiat CR.20bis και ενός Ca.101 της αποστολής. Η ομάδα διέπρεψε με τα ακροβατικά της εντυπωσιάζοντας τόσο τον απλό κόσμο, όσο και τους αεροπόρους των άλλων χωρών. Τον ίδιο ενθουσιασμό προκάλεσαν και στην προτελευταία επίδειξή τους στην Ελλάδα, στο τότε αεροδρόμιο του Τατοΐου, ολοκληρώνοντας τις ακροβασίες με εκπληκτική ακρίβεια.
Δυστυχώς, μια ξαφνική μπόρα, ανάγκασε το σμήνος να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να κατευθυνθεί για προσγείωση. Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης σε σχηματισμό, ξαφνικές ριπές αέρα ταρακούνησαν τα αεροσκάφη. Το αεροπλάνο του Brizzolari πετώντας χαμηλά πάνω από τις ελιές, κουνήθηκε απότομα και παρά την γρήγορη αντίδραση του χαρισματικού χειριστή, ακούμπησε με την πτέρυγα στην προπέλα ενός CR.20 που πετούσε κοντά. Το αεροπλάνο του Brizzolari κατέπεσε στον ελαιώνα σκοτώνοντας τον χειριστή του.
Το ελληνικό κράτος, τότε, τιμώντας τον νεκρό πρωτοπόρο της ακροβατικής πτήσης, έφτιαξε ένα μνημείο στο σημείο της πτώσης, το οποίο στα ακόλουθα χρόνια μετακινήθηκε εντός της αεροπορικής βάσης, δίπλα στη σχολή Ικάρων. Σαν ένας σύγχρονος Ίκαρος, από τις 24 Σεπτεμβρίου του 1930, ο Ginetto αποτελεί πλέον ένα κομμάτι και της Ελληνικής Αεροπορικής Ιστορίας.

Ginetto Brizzolari
Fiat CR.20 σε ευρωπαϊκή πόλη
Έμβλημα του 1o Stormo
Poster για τις επιδείξεις του Campoformido
Προσχέδιο με μαρκαδόρους για την ακουαρέλα.
Εξώφυλλο του βιβλίου “Ginetto Brizzolari” του Gianni Bianchi
Year