Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Επισμηνίας Μόκκας Γεώργιος

Bloch MB.151/C1, 24η Μοίρα Δίωξης Ε.Β.Α.

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 50X70εκ.

Σμηνίας Μόκκας Γεώργιος

To πρωινό της 15ης Απριλίου του 1941, τα 12 τελευταία ελληνικά μαχητικά (ταλαιπωρημένα PZL.24, Gloster Gladiator και Bloch MB.151/C1) απογειώνονται για ν’αναχαιτίσουν γερμανικό σχηματισμό από τουλάχιστον 17 Ju-87 Stukas και πολυάριθμα (πιθανώς 20) συνοδευτικά BF-109E Messerschmitt. Δυστυχώς η ποιοτική και αριθμητική υπεροχή των γερμανικών αεροσκαφών ήταν δεδομένη.

Στην τελευταία 10λεπτη αερομαχία που δώσανε ελληνικά αεροσκάφη προτού διαφύγουν στην Κρήτη, ο Σμηνίας Μόκκας Γεώργιος, πετώντας Bloch ΜΒ.151/C1, καταφέρνει να πλήξει ένα γερμανικό Stukas και πιθανώς και ένα δεύτερο, προτού ο Γερμανός Άσσος Gustav Rödel τον χτυπήσει με το Messerschmitt που πετούσε.

Ο Μόκκας θα είναι ο τελευταίος κατά σειρά ιπτάμενος της ΕΒΑ στον Αεροπορικό Πόλεμο της Ελλάδας, που θα τερματίσει την υπηρεσία του χωρίς προσγείωση.

Τμήμα του αεροσκάφους του εντόπισε μετά από πολύχρονη έρευνα ο Πάρις Θεοδωρόπουλος και το δώρησε στον αδερφό του εκλιπόντος.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Βύρωνα Τεζαψίδη, το γερμανικό αεροσκάφος, που κατά πάσα πιθανότητα κατέρριψε ο Μόκκας, ήταν το Ju-87B2 A5+EK (Werk Number 5889), της 2./St.G.1 FF με χειριστή τον Fhnr.Walter Seelinger.

Περισσότερα για την αερομαχία μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Πιέρ Κοσμίδη:
WW2 wrecks by Pierre Kosmidis

Αποσπάσματα από την έκθεση της 24ης Μοίρας, που αναφέρονται στον Μόκκα Γεώργιο.
Προσχέδιο σε μολύβι του Bloch.MB151C1 “Δ172”. Το προσχέδιο ανήκει στο Συλλέκτη Χρήστο Λιάπη.