Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

De Havilland DH.106 Comet 4B

Olympic Airways

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 60X80εκ.

Στον πίνακα αυτό αναπαριστώ ένα De Havilland 106 Comet 4B της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Τα Comet είναι αεροπλάνα που περνάν απαρατήρητα στο ευρύ κοινό, ίσως λόγω της σύντομης καριέρας που είχαν στις γνωστές ευρωπαϊκές αερογραμμές, ίσως λόγω της ιδιαίτερης, εμφάνισης, ίσως και λόγω των ατυχημάτων. Είναι όμως αεροπλάνα που αξίζουν αφιέρωση σελίδων στα βιβλία Αεροπορικής Ιστορίας, κυρίως γιατί σηματοδότησαν τη μετάβαση των παγκόσμιων αερομεταφορών στην εποχή των Jet.
Η έκδοση 4B αποτελεί καρπό μιας μακροχρόνιας εξέλιξης που ανάγεται πίσω στο τέλος του Β.ΠΠ. Τo Comet άρχισε να παίρνει τη μορφή του στα σχέδια του 1947, με το Comet 1 να κάνει την παρθενική του πτήση το 1949. Στην πορεία της εξέλιξής της, η σειρά Comet ενσωμάτωνε απίστευτες καινοτομίες για την εποχή, που θα αλλάζανε για πάντα την Ιστορία των αερομεταφορών.
Σημαντική καινοτομία, ήταν το νέου τύπου ανεπίστροφο υδραυλικό σύστημα ελέγχου που δεν “επέστρεφε” πίεση λόγω αεροδυναμικής από τις επιφάνειες ελέγχου στο χέρι του πιλότου, ενώ απέτρεπε τις επιφάνειες από το να κινούνται λόγω εξωτερικών παραγόντων εκτός της θέσης που τις τοποθετεί ο χειριστής. Επιπλέον καινοτομίες εμφανίζονταν στο σχεδιασμό και κατασκευή, όπως η συμπιεζόμενη άτρακτος για μεγάλα υψόμετρα, τα στρογγυλά παράθυρα γιατί οι γωνίες των τετράγωνων είχε αποδειχθεί ότι συχνά ξεκινούσαν μια ρωγμή στην άτρακτο, σύστημα πλήρωσης καυσίμων υψηλής πίεσης, ραντάρ απεικόνισης αναγλύφου/νεφώσεων και άλλα. Πέραν αυτών στο Comet εφαρμόστηκαν καινοτόμες μέθοδοι δοκιμών πτήσης και καταπόνησης, που καθιερώθηκαν ως απαραίτητες στις επόμενες γενεές πολιτικών αεροσκαφών. Δυστυχώς το Comet, είχε και τραγικά ατυχήματα μέσα από τα οποία βέβαια “σφυρηλατήθηκε” η σύγχρονη έρευνα αεροπορικών ατυχημάτων κάνοντας ένα πραγματικό ποιοτικό άλμα.
Η Ολυμπιακή Αεροπορία παρήγγειλε τα πρώτα της Comet το 1959 προκειμένου να εξυπηρετήσει το γρήγορα αναπτυσσόμενο δίκτυό της προς το εξωτερικό, ενώ το 1960 έγινε συμφωνία μεταξύ ΟΑ (Ολυμπιακή Αεροπορία) και ΒΕΑ (British European Airlines) οπότε για λίγο καιρό, τα αεροσκάφη της ολυμπιακής έφεραν στην άτρακτο το έμβλημα της BEA όπως φαίνεται και στον πίνακα. Το 1962 πραγματοποιήθηκε μια επιπλέον αγορά, φτάνοντας το στόλο των Comet στα 8. Τα Comet αποσύρθηκαν γύρω στο 1970, με την έλευση των νεότερων Βoeing-707.

Ο πίνακας ανήκει στη συλλογή του Σπύρου Παπαθεοδώρου.