Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Ατύχημα της British Caledonian, Κέρκυρα 1972.

 

Την 19η Ιουλίου του 1972, σημειώθηκε ένα ατύχημα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με εμπλεκόμενο ένα αεροσκάφος τύπου BAC -111 501EX (Κατασκευασμένο από την British Aircraft Corporation, επονομαζόμενο και BAC-One-Eleven). Το αεροσκάφος ανήκε στην Αεροπορική Εταιρεία British Caledonian Airlines και ετοιμαζόταν για πτήση επιστροφής στο Gatwick της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης για απογείωση επί της RWY17, κοντά στην ταχύτητα V1, τροχός του αεροσκάφους πέρασε μέσα από λιμνάζον νερό της πίστας, προκαλώντας μια στιγμιαία επιβράδυνση, ενώ σημειώθηκε και στιγμιαία απώλεια ισχύος στον ένα κινητήρα λόγω αναρρόφησης νερού, απώλεια που για λίγο αποτυπώθηκε σε ένδειξη λειτουργίας του κινητήρα μέσα στην καμπίνα του πληρώματος. Το πλήρωμα, αντιλήφθηκε άμεσα την αρχική επιβράδυνση λόγω της αντίστασης του νερού, εξέλαβε όμως και την απώλεια ισχύος ως βλάβη του κινητήρα, αποφασίζοντας την ακύρωση της απογείωσης. Λόγω της ελάχιστης καθυστέρησης από τη στιγμή του γεγονότος μέχρι την λήψη της απόφασης, το αεροσκάφος πρόλαβε να διανύσει περίπου 330 κρίσιμα μέτρα επιπλέον, πριν ενεργοποιηθούν τα φρένα, αερόφρενα και η αναστροφή ώσης. Αυτά τα επιπλέον μέτρα, σύμφωνα με τους μετέπειτα υπολογισμούς ήταν αρκετά για να βγει το αεροσκάφος εκτός πίστας και να σταματήσει εν τέλει στη ρηχή λίμνη που βρίσκεται γύρω από το αεροδρόμιο.
Η εκκένωση του αεροσκάφους έγινε επιτυχώς και εύκολα, καθώς το νερό της λίμνης είναι ρηχό. Στο ατύχημα το εξαμελές πλήρωμα και οι 79 επιβάτες κατόρθωσαν να βγουν σώοι και χωρίς τραυματισμούς. Δυστυχώς όμως, λίγη ώρα μετά, μία ηλικιωμένη επιβάτης σημείωσε καρδιακό επεισόδιο λόγω της συναισθηματικής φόρτισης και απεβίωσε.
Σύμφωνα με το πόρισμα, όλες οι διαδικασίες πριν το γεγονός της στιγμιαίας απώλειας ισχύος, αλλά και οι διαδικασίες από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση ακύρωσης μέχρι το τέλος, εκτελέστηκαν σωστά από το πλήρωμα.
Το αεροσκάφος επισκευάστηκε και επέστρεψε στην Αγγλία.

Οι παραπάνω φωτογραφίες βρίσκονται πλέον στην κατοχή του υπογράφοντος, ενδέχεται όμως να έχουν χρησιμοποιηθεί σε εφημερίδα καθώς από πίσω έχουν σημάδια-σημειώσεις που υποδεικνύουν τέτοια χρήση.

Την καταγραφή του ατυχήματος μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου θα βρείτε και το πόρισμα σε δύο αρχεία *.Pdf:
https://aviation-safety.net/database/record.php?id=19720719-0