Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS “Lake Champlain” CV-39 στην Ελλάδα.

 

Τον Απρίλιο του 1957 το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS “Lake Champlain” επισκεύθηκε την Ελλάδα, στα πλαίσια παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (Κρίση Συρίας και Λιβάνου). Το αεροπλανοφόρο, παρέμεινε στο Σαρωνικό για αρκετές μέρες, ενώ κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής, στοίχισε μέρος του πληρώματος ναυτών με τέτοιο τρόπο, που απο ψηλά να αναγράφονται οι λέξεις “ΧΑΙΡΕ ΕΛΛΑΣ”. Το Αεροπλανοφόρο USS “Lake Champlain” CV-39, είναι τύπου ESSEX, κατασκευασμένο κατά το τέλος του Β’Π.Π. Παρόλο που δεν πρόλαβε να λάβει μέρος στον πόλεμο αυτό, βοήθησε στην επιχείρηση “Magic Carpet”, επιχείρηση μεταφοράς πίσω στην πατρίδα, όλων των αμερικανικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του πολέμου. Είναι ιδιαίτερα γνωστό επίσης, λόγω του ότι αποτελούσε το κύριο σκάφος περισυλλογής για τις διαστημικές αποστολές “Mercury” και “Gemini V”. Επιπλέον αποτέλεσε το τελευταίο αεροπλανοφόρο των Αμερικανών που διατήρησε το κατάστρωμα αποπροσνηώσεων ευθυγραμμισμένο στο διαμήκη άξονα, καθώς όλα τα υπόλοιπα της κλάσης του, τροποποιήθηκαν αποκτώντας τα σύγχρονα καταστρώματα όπου η απονήωση γίνεται προς τα αριστερά του πλοίου. Το “Lake Champlain” CV-39 ναυπηγήθηκε στο Norfolk Navy Yard στις 15/3/43 και καθελκύστηκε στις 2/11/1944. Μπήκε σε υπηρεσία στις 3/6/1945, ενώ βγήκε από αυτή τον Μάρτιο του ’46. Ξαναμπήκε σε υπηρεσία μετά από αναβαθμίσεις (SCB-27A/C στις 19/9/1952, και CVS στην 1/8/1957), μέχρι τις 19/1/1966, οπότε και αποσύρθηκε οριστικά.
Στη φωτογραφία μπορεί κάποιος να διακρίνει τόσο την παράταξη των ναυτικών να σχηματίζει το χαιρετισμό, όσο και την πλήρη δύναμη του αεροπλανοφόρου από αεροσκάφη Banshee, Demon, Skyraider και Savage. Η αυθεντική φωτογραφία ανήκει στον υπογράφοντα, έχει δημοσιευτεί στο Τεύχος 49 του περιοδικού “Αεροπορική Ιστορία” από τον αρθρογράφο Γιάννη Τερνιώτη και έχει καταχωρηθεί και στο αρχείο της NavSource υπό τον αριθμό NS0239ag.

Επιτρέπεται η δωρεάν χρήση της εικόνας, αρκεί να διατηρείται εμφανής η υπογραφή στο κάτω μέρος της. Picture use allowed as long as it maintains the watermark visible. For use in printed publication you can ask for a clear High Resolution picture.