Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

PZL.24 F

Το κύριο μαχητικό της Ε.Β.Α. στον πόλεμο του 1940.

ΜΟΛΥΒΙΑ ΚΙΜΩΛΙΑΣ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΧΑΡΤΙ, 20X30εκ.

Στο σχέδιο αυτό αναπαριστώ ένα PZL.24F της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Το εξαιρετικό αυτό αεροσκάφος αποτέλεσε τον κορμό της αεροπορίας μας, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο βάρος των αναχαιτίσεων.
Το 1936 το Ελληνικό δημόσιο παρήγγειλε 36 καταδιωκτικά PZK.24 από το πολωνικό εργοστάσιο Panstwowe Zaklady Lotnicze. Όλα τα αεροσκάφη ήρθαν εξοπλισμένα με γαλλικούς κινητήρες Gnome et Rhone. Τα 24 από αυτά με κωδικό PZL.24G έφεραν σαν οπλισμό 4 Πολυβόλα Skoda LK.32 και τα υπόλοιπα 12 με κωδικό PZL.24F, 2 Πολυβόλα Skoda LK.32 και 2 Πυροβόλα Oerlikon FF κάτω από την πτέρυγα. Στις αερομαχίες πέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, δεδομένων των ελλείψεων σε κατάλληλα πυρομαχικά και των συνθηκών, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα, τα Ελληνικά PZL.24 να είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος ακόμα και των Πολωνών μελετητών, που ασχολούνται με την Ιστορία των υποτύπων της συγκεκριμένης σειράς αεροσκαφών.

Βιβλιογραφία: Νικόλαος Χριστοφίλης, Οπλα και Καταρρίψεις της Ελληνικής Αεροπορίας 1940-1941, Δούρειος Ίππος, Αθήνα 2010.

Στην παρούσα σελίδα φιλοξενείται και ο κατάλογος εξαρτημάτων των Ελληνικών PZL.24F/G  για τον οποίο ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του Σμηνάρχου Ευάγγελου Ιωνά, ενός από τους χειριστές που πρωτοπέταξαν τα PZL.24. Ο κατάλογος ήρθε στα χέρια μας μέσω του Μύρωνα Γιαννακάκη.
Για να κατεβάσετε, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο. Το αρχείο είναι σε PDF format με όγκο 110Mb:

—> Download PZL.24 F/G Parts’ Catalog PDF (110Mb)

Στη διαδικασία ψηφιοποίησης, συνέβαλλαν οι:

Μύρων Γιαννακάκης
Δημήτριος Βασιλόπουλος
Νικόλαος Χριστοφίλης
Νικόλαος Τζάντας
Γιάννης Σιμωνίδης
Δημήτριος Βογιατζής
Γεώργιος Μώρης

Το παραπάνω σχέδιο (που κοσμεί και το εξώφυλλο του PDF), ανήκει στη συλλογή του Πιέρ Κοσμίδη.

Year