Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Επιχείρηση “Θέτις”

Τέσσερις δεν επέστρεψαν...

ΜΟΛΥΒΙ ΣΕ ΧΑΡΤΙ, 30X40εκ.

Στο σχέδιο αυτό αναπαριστώ την τελευταία μάχη που έδωσαν τέσσερις Έλληνες χειριστές την 23η Ιουλίου του ’43, πετώντας με Hurricanes Mark2C.

Τα αεροσκάφη αποτελούσαν τμήμα μεγάλου σχηματισμού που απογειώθηκε από τη Β.Αφρική με αποστολή να πλήξει γερμανικές θέσεις Ραντάρ και Αντιαεροπορικών στην Κρήτη. Η αποστολή αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης εναντίον των Γερμανών, με το όνομα “Θέτις”. Στην Αποστολή αυτή της 23ης Ιουλίου, έχασαν τη ζωή τους πολλοί σύμμαχοι πιλότοι. Ανάμεσά τους χάθηκαν 3 Έλληνες, συν ένας που πιάστηκε αιχμάλωτος αλλά έχασε τη ζωή του κατά την απόδραση. Σε αυτούς τους τέσσερις είναι αφιερωμένος ο πίνακας.

Οι πεσόντες της αποστολής της 23ης Ιουλίου του ’43 είναι οι:
1)Λάιτμερ Μαυρίκιος: Έπεσε χτυπημένος από αντιαεροπορικό πύρ.
2)Δούκας Βασίλειος: Έπεσε χτυπημένος από αντιαεροπορικό πύρ.
3)Αθανασάκης Ελευθέριος: Εκτέλεσε αναγκαστική προσγείωση και εφ΄όσον περικυκλώθηκε από γερμανική περίπολο, έβγαλε το περίστροφό του και αμύνθηκε με αποτέλεσμα το θάνατό του. Να σημειωθεί ότι ο Αθανασάκης είχε ξεκινήσει με βλάβη στις δεξαμενές και αρνήθηκε να επιστρέψει στη βάση, γνωρίζοντας ότι το ταξίδι του θα ήταν δίχως επιστροφή…
4)Σκάτζικας Σωτήριος: Ο πιλότος αυτός επέζησε της κατάρριψής του, αιχμαλωτίσθηκε όμως και οδηγήθηκε στο Στάλαγκ Λουφτ απ’όπου απέδρασε κατά τη γνωστή μεγάλη απόδραση που έχει γίνει και ταινία. Δυστυχώς εντοπίστηκε στις 25 Μαρτίου του ’44 από τους Γερμανούς και εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου.

Ευχαριστώ το ΜΙΣΠΑ (Μουσείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας) για την υποστήριξη.

Year