ΜΟΛΥΒΙ ΣΕ ΧΑΡΤΙ, 30X40εκ.
ΜΟΛΥΒΙ ΣΕ ΧΑΡΤΙ, 30X40εκ.
O Frank G. Tinker, πετώντας μέσα στο I-16 / CM-023 καταρρίπτει το BF-109B2 (# 6-4) του Guido Honess, ενός πιλότου της Λεγεώνας Condor (2./J88) της Luftwaffe. Αυτή η κατάρριψη έμελλε να είναι και η πρώτη εναντίον ενός BF-109 παγκοσμίως.
Ο Frank G. Tinker ήταν ένας πρώην πιλότος του Ναυτικού των ΗΠΑ, που αποστρατεύθηκε λόγω εθισμού στο αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, αιτήθηκε να στρατολογηθεί ως μισθοφόρος εντός της Ρεπουμπλικανικής Πλευράς (η Ρεπουμπλικανική Πλευρά περιελάμβανε από Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς έως Αναρχοκομμουνιστές) και αντιστεκόταν στο φασιστικό πραξικόπημα του Φράνκο. Στρατεύματα του Φράνκο είχαν την υποστήριξη των Πολεμικών Αεροποριών του Μουσολίνι και του Χίτλερ, που αποτέλεσαν τη Λεγεώνα Condor. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανικές Δυνάμεις έλαβαν ανοιχτή υποστήριξη από το Μεξικό, οπλισμό από την ΕΣΣΔ, και πολλούς εθελοντές μαζί με μερικούς μισθοφόρους από όλο τον κόσμο.
Πολλοί γνωστοί Αμερικανοί ήταν στην ίδια πλευρά με Tinker, όπως ο διάσημος συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ ( “Φάρμα των Ζώων”, “1984”, κλπ) και ο δημοσιογράφος Έρνεστ Χέμινγουεϊ ( “Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα” κλπ), ο οποίος έτυχε να είναι ένας καλός φίλος του Tinker.
Ο Tinker τελείωσε την περιοδεία του το 1937 με 8 καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών, αλλά σύμφωνα με το ημερολόγιο του έχει άλλες 11 πιθανές. Σε εκείνα τα χρόνια, οι μισθοφόροι πιλότοι έπαιρναν ένα μπόνους σε δολάρια για κάθε κατάρριψη, γι’ αυτό οι Ρεπουμπλικανικές Δυνάμεις ήταν απρόθυμες στο να τις επιβεβαιώσουν.
Μετά την επιστροφή του στην Αμερική, όπου δημοσίευσε το περίφημο βιβλίο «Κάποιοι εξακολουθούν να ζουν» και συγκεκριμένα στις 13 Ιούνη του 1939, αυτοκτόνησε. Πιθανόν να οφείλεται στο (μη αναγνωρισμένο τότε) μετατραυματικό στρες, αλλά ίσως να συνέβαλλε και η σκληρή μεταχείριση που έλαβε από το FBI καθώς τον ερευνούσε επίμονα για την προσάρτηση του στη Ρεπουμπλικανική Πλευρά στην Ισπανία.
Η θανατηφόρα βολή δόθηκε από ένα όπλο διαμετρήματος .22 με έναν τρόπο που να επιβεβαιώνει την αυτοκτονία, αλλά ήταν γνωστό στους φίλους του, ότι ο Tinker μετέφερε μόνο ένα .45 Colt μαζί του και όχι άλλο όπλο.Ακόμα και σήμερα η εκδοχή της αυτοκτονίας αμφισβητείται, γι’αυτό και στον τάφο του είναι χαραγμένες οι λέξεις: …: “¿Quien Sabe?” (“Ποιος ξέρει;”).
Βιβλιογραφία -Πηγές:
George Nichols, «Afterword» in Frank Glaskow Tinker, Some Still Live, The Clapton Press, London, 2019.
https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Glasgow_Tinker
http://surfcity.kund.dalnet.se/us_tinker.htm
https://web.archive.org/web/20090428230047/http://www.libs.uga.edu/flyers/
http://imansolas.freeservers.com/Aces/Frank_Tinker.html
https://encyclopediaofarkansas.net/entries/frank-glasgow-tinker-4581/
2016