Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Ερευνητικό έργο: «Έλληνες Σε Ξένα Cockpit».

Συγγραφείς:
Δημήτρης Βασιλόπουλος, Γιώργος Χαλκιαδόπουλος, Κυριάκος Παλουλιάν.
Εκδόσεις: Eagle Aviation
ISBN τόμου Α: 978-618-81376-0-8
ISBN τόμου Β: 978-618-81376-9-1
ISBN τόμου Γ: 978-618-85165-0-2

Για δεύτερη φορά τη φορά έχω την τιμή να εικονογραφώ το εξώφυλλο του Γ’ Τόμου της σειράς βιβλίων «Έλληνες σε ξένα Cockpit». Μέλημα της ομάδας Greek in Foreign Cockpits (ή αλλιώς GiFC) είναι διάσωση και καταγραφή της Αεροπορικής Ιστορίας του τόπου μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι ο τόπος μας δεν υπάρχει χωρίς τους ανθρώπους του. Δικοί μας άνθρωποι όμως δεν είναι μόνο αυτοί που έζησαν, ή ζούνε στην πατρίδα μας. Δικοί μας άνθρωποι είναι και όλοι εκείνοι που με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής έφυγαν για μακρινούς τόπους ως μετανάστες, και σε αυτούς εστιάζει η έρευνά τους, νοιώθοντας χρέος στο όνομα της κοινής και πέραν των συνόρων, Ελληνικής μας συνείδησης.

Οι μετανάστες αυτοί, που πολλές φορές λέμε ότι απαρτίζουν μια δεύτερη Ελλάδα, κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις να ενταχθούν ταχύτατα στην νέα τους κοινότητα. Απέδειξαν στην νέα τους πατρίδα ότι είναι διατεθειμένοι, όχι μόνο να απαιτούν μια καλύτερη ζωή, αλλά να κάνουν και τις θυσίες που αναλογούν σε κάθε πολίτη της, ισότιμα, ή και με μεγαλύτερο ζήλο. Το «όπου γης και πατρίς» βρίσκει σε όλο το ελληνικό μεταναστευτικό κύμα μιαν έντονη αποτύπωση. Εκείνο που μας εκπλήσσει όμως πάντοτε, είναι το ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που δείχνουν την μεγάλη αγάπη που διατηρούσαν για την πρώτη πατρίδα τους. Είναι συγκινητική η προσπάθεια να κρατήσουν σε συνύπαρξη τις δύο ταυτότητές τους, να μην εγκαταλείψουν την Ελληνική, και μάλιστα να την τιμούν με υπερηφάνεια αξιοζήλευτη, ακόμα και από τους εν Ελλάδι συμπατριώτες. Η αγάπη τους για τον τόπο προέλευσης ή καταγωγής τους, τους ωθεί να εμφυσούν την ελληνική συνείδηση, ακόμα και στις γενιές των απογόνων τους. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά την σχεδόν πλήρη ένταξή τους ως μέλη της νέας τους πατρίδας, φέρουν τιμητικά πλέον (και όχι ως στοιχείο απομονωτικό) τον χαρακτηρισμό «Ο Έλληνας» (“The Greek”). Και αυτοί φροντίζουν να ξεπληρώσουν την εμπιστοσύνη της κοινότητάς τους, τιμώντας έτσι ταυτόχρονα και την καταγωγή τους.

Ένα πράγμα όμως που οφείλουμε να τονίσουμε σχετικά με τη συμβολή των Ελλήνων μεταναστών ή απογόνων τους στην αντιφασιστική προσπάθεια, ήταν ότι πολλοί από αυτούς συγκινήθηκαν και εμπνεύστηκαν από τις προσπάθειες των Ελλήνων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μάλιστα κάποιοι εξέφραζαν και την επιθυμία να πολεμήσουν στο Ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ελλάδα, ασχέτως αν αυτό εν τέλει δεν ήταν δική τους επιλογή. Δεν ήταν λοιπόν μόνο η όρεξή τους να αποδείξουν ότι αξίζουν, αλλά πραγματική ρομαντική αγάπη για την ελευθερία που κυνήγησαν και αυτοί. Μιαν ελευθερία που για να προστατευτεί, ήθελε θυσίες από όλους, ακόμα και από όσους ήταν ακόμα ελεύθεροι.

Παρά την τραγικότητά της, η συμμετοχή στον πόλεμο πάντα αποτελεί μια «θυσία» ανάλογη μιας «τελετής ένταξης» σε κάθε έθνος-κράτος. Η συμβολή στην πολεμική προσπάθεια αποτέλεσε παράθυρο χειραφέτησης της γυναίκας (σε Αμερική, Αγγλία και Σοβιετική Ένωση), αλλά επιτάχυνε λίγο την αργή και δυστυχώς ανολοκλήρωτη εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των Αφροαμερικανών (αεροπόροι της Tuskegee). Όσο οξύμωρο και να ακούγεται λοιπόν, ένα τέτοιο απάνθρωπο και κτηνώδες γεγονός όπως ο πόλεμος συσπείρωνε κάθε μαχόμενο έθνος των συμμάχων, λειτουργώντας εντός του έθνους, ως ένας παράγοντας, έστω και μικρής άμβλυνσης των κοινωνικών διακρίσεων που απομόνωναν τον μετανάστη.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι Έλληνες μετανάστες και οι απόγονοί τους, κατάφεραν με θυσίες να κερδίσουν τη θέση τους στην εκτίμηση των κοινοτήτων τους κάτι που φαίνεται ακόμα και τώρα, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην παρουσία των ελληνικών ονομάτων σε δρόμους των πόλεών τους.

Τις ιστορίες αυτών των Ελλήνων μεταναστών και απογόνων τους που πέταξαν σε ξένες αεροπορίες, προσπαθεί λοιπόν να διασώσει η ερευνητική ομάδα του βιβλίου. Γράφει μιαν Ιστορία «από τα κάτω» εκκινούμενη από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τους ίδιους τους χειριστές. Τα βιβλία της σειράς της ομάδας αυτής, αποτελούν ενδιαφέροντα αναγνώσματα για πολλούς λόγους, ακόμα και εκτός του αεροπορικού ενδιαφέροντος. Παρουσιάζουν αναλυτικά βιογραφικά των προσώπων αναδεικνύοντας πτυχές της κοινωνικής ιστορίας. Ταυτόχρονα εκπληρώνουν πλήρως το σκοπό τους ως βιβλία στρατιωτικής Ιστορίας, παραθέτοντας πληθώρα διασταυρωμένων πληροφοριών σε μια αναλυτικότατη καταγραφή της επιχειρησιακής πορείας του κάθε προσώπου. Τέλος καταφέρνουν να διατηρήσουν τη σοβαρότητα του εγχειρήματος χωρίς όμως να «αφυδατώνουν» το περιεχόμενο. Οι πολλές φωτογραφίες, οι εικονογραφήσεις αλλά και οι προσωπικές αφηγήσεις των προσώπων ή των συμπολεμιστών τους, προσθέτουν στην αφηγηματικότητα, με μία οριοθετημένη δραματοποίηση, που πάντα τίθεται στα σωστά της πλαίσια, ως μια υποκειμενική, πλην όμως αξιομνημόνευτη ματιά.

Το πόνημα αυτό λοιπόν μπορεί να μην γράφτηκε από Ακαδημαϊκούς Ιστορικούς, αποτελεί όμως μια εξαιρετική προσπάθεια παραγωγής δημόσιας ιστορίας από σοβαρούς και καταξιωμένους ερευνητές, ικανό να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα, ή πηγή πληροφοριών για τους μελλοντικούς Ιστορικούς. Η αξιέπαινη προσπάθειά τους φαίνεται από το γεγονός ότι παρά τις εξαιρετικές κριτικές του πρώτου βιβλίου, δεν επαναπαύτηκαν. Αντί αυτού, παρακινήθηκαν στους επόμενους τόμους να βελτιώσουν τη γραφή, τη μεθοδολογία τους και την ποιότητα περιεχομένου, κάτι που αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τον αναγνώστη αλλά και για τον εκάστοτε οικονομικό χορηγό, αφού δίνει τη σιγουριά ότι το έργο τους είναι μια σωστή επένδυση, που δε θα σταματήσει.

Πέρα από τα βιβλία, η ομάδα διατηρεί και ιστότοπο που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο κόμβο παρουσίασης των Ελλήνων που πέταξαν σε ξένες αεροπορίες, αλλά και σημείο σύμπραξης όλων όσων ενδιαφέρονται να συμβάλλουν, είτε είναι συγγενείς, είτε Ιστορικοί είτε ερασιτέχνες ερευνητές, καθώς η ομάδα είναι ανοικτή σε συνεργασίες.
Στον ιστότοπο περιέχονται όλα τα ονόματα για τα οποία η έρευνα έχει φτάσει σε ένα ψηλό σημείο πληρότητας, ενώ για τα υπόλοιπα που αναμένονται και άλλα στοιχεία, θα υπάρξουν δημοσιεύσεις στο μέλλον. Τα ονόματα που λόγω όγκου δεδομένων αποτελούν υλικό προς δημοσίευση στην έντυπη έκδοση, παρουσιάζονται περιληπτικά στον ιστότοπο, ο οποίος φιλοξενεί και επικαιροποιήσεις των δεδομένων που προκύπτουν μετά την έκδοση των βιβλίων. Τέλος, όπως εύκολα θα διαπιστώσει ένας επισκέπτης, το χρονικό πεδίο ενδιαφέροντος της ομάδας δεν περιορίζεται μόνο στον Β.Π.Π., αλλά επεκτείνεται πριν και μετά, περιλαμβάνοντας ιστορίες και από άλλα θέατρα επιχειρήσεων όπως αυτό του Α.Π.Π., της Κορέας, του Βιετνάμ κ.α.

Η διεύθυνση της σελίδας Facebook προκειμένου να ενημερώνεστε τακτικά για σχετικά με τη δυναμική έρευνα:
https://www.facebook.com/GreeksIFCs/

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας της ερευνητικής ομάδας, όπου θα βρείτε επιπλέον άρθρα:
https://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/

Για παραγγελία των βιβλίων “Ελληνες σε Ξένα Cockpit” επισκευθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/shop/