Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Έλληνες Σε Ξένα Cockpit – Τόμοι Α & Β

Συγγραφείς:
Δημήτρης Βασιλόπουλος, Γιώργος Χαλκιαδόπουλος, Κυριάκος Παλουλιάν.
Εκδόσεις: Eagle Aviation
ISBN τόμου Α: 9786188137608
ISBN τόμου Β: 978-6188137691

Greeks in Foreign Cockpits – Vol.1

Νοιώθω πολύ όμορφα που θα παρουσιάσω τη δουλειά τριών εξαιρετικών ανθρώπων. Γίνεται με έναν άλλο βαθμό συνειδητότητας το να παρουσιάζεις μια δουλειά στην οποία πιστεύεις, αλλά ταυτόχρονα να συμπαθείς πολύ και τους δημιουργούς της. Θα μπορούσα να πω ότι παρουσιάζω ένα-δύο βιβλία. Όμως δεν πρόκειται απλά για βιβλία. Το έργο αυτό θα το ονόμαζα μία «εν εξελίξει έρευνα», που θα συμπληρώνεται και θα διευρύνεται στο μέλλον.

Ξεκινάω από την αρχή και θα με συγχωρέσετε αν φανώ «ρομαντικός», ρομαντικά είναι όμως τα κίνητρα αυτών των τριών ανθρώπων.

Το 2014 έπεσε ως δώρο στα χέρια μου το βιβλίο «Ελληνες σε ξένα Cockpit – Τόμος Α’», με συγγραφείς τους Δημήτρη Βασιλόπουλο, Γιώργο Χαλκιαδόπουλο και Κυριάκο Παλουλιάν. Στόχος των τριών ήταν να καταγράψουν έναν εντελώς ξεχωριστό τομέα, αυτόν των Ελλήνων χειριστών που πέταξαν σε ξένες αεροπορίες, διατηρώντας συνείδηση της Ελληνικότητάς τους. Ο ερευνητικός αυτός τομέας, είχε αρχίσει ν’ανοίγει ήδη παλιότερα, κυρίως από τον Κυριάκο Παλουλιάν με αποτέλεσμα να βγει στην επιφάνεια εντυπωσιακό υλικό για 3-4 γνωστά ονόματα. Παράλληλα, ο Γ.Χαλκιαδόπουλος και ο Δ.Βασιλόπουλος διεξήγαγαν τις δικές τους έρευνες, με αποτέλεσμα, οι δρόμοι των τριών να συγκλίνουν. Όντας άτομα που το κάνουνε από αγάπη, με σκοπό το αποτέλεσμα και όχι το κέρδος, συνεργατικά όσο λίγοι που έχω γνωρίσει, καταφέρανε να διευρύνουν την έρευνα και να εξελίξουν τη μεθοδολογία τους. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι ένα από τα πιο καλογραμμένα βιβλία αναφορικά με την Αεροπορική Ιστορία Ελληνικού ενδιαφέροντος: το «Έλληνες σε ξένα Cockpit – Τόμος Α’».

Το αποτέλεσμα, μέρος του οποίου όπως είπα, αποκτά υπόσταση στον πρώτο τόμο, καλύπτει πολλαπλές ανάγκες. Αποτελεί μια περιεκτική βιογραφική αναφορά σε ό,τι αφορά στην προσωπική ζωή και εξέλιξη των παρουσιαζόμενων προσώπων, περιεκτική και αναλυτική αναφορά της επιχειρησιακής τους δράσης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία πολύτιμη βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες και για το ευρύτερο πλαίσιο ανθρώπων και γεγονότων. Το τελευταίο χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τους αναλυτικούς πίνακες των αποστολών, τις παράπλευρες πληροφορίες, τις πολλές φωτογραφίες, τις δίγλωσσες επεξηγήσεις των εικόνων, και τα ακριβέστατα προφίλ του Bertrand Brown (aka Gaetan Marie), καθιστά το βιβλίο αυτό επιθυμητό ακόμα και από ξένους ερευνητές/αναγνώστες, γεγονός επιβεβαιωμένο και από αξιόπιστο διεθνές review.

Greeks in Foreign Cockpits – Vol.2

Το βιβλίο καλείται να αποτελέσει μια ΠΛΗΡΗ (και το γράφω με κεφαλαία) παρακαταθήκη αυτών των Ηρώων, που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές, όσο πιο περιεκτική και ακριβής μπορεί να είναι. Παρόλο που θυσιάζει περιττούς λυρισμούς και αφιερώνει μεγάλο ποσοστό σελίδων στην τεκμηρίωση και πολύπλευρη παρουσίαση, καταφέρνει να διατηρήσει έναν ενδιαφέροντα αφηγηματικό χαρακτήρα, εμπλουτίζοντας το κείμενο και με αναφορές των γεγονότων, όπως αυτές ειδώθηκαν μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων. Οι αναφορές αυτές τίθενται πάντα από τους συγγραφείς στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης, βάσει πολλαπλών πρωτογενών πηγών, όμως παρουσιάζονται και αυτούσιες καθώς χαρίζουν ένα αναντικατάστατο δώρο: την ατμόσφαιρα και το υποκειμενικό συναίσθημα που σε τόσο πρόσφατα γεγονότα, οι παλαιότερες γενιές θα ήθελαν να μας μεταδώσουν. Επαναλαμβάνω όμως, ότι προς τιμήν των συγγραφέων, αυτό δε γίνεται απλαισίωτο και πάντα δεν επικαλύπτει τον επιστημονικό χαρακτήρα της έρευνας.
Το έργο αυτό προφανώς και δε σταματά στον πρώτο τόμο. Η δημοσίευση αυτής της παρουσίασης, ακολουθεί κατά λίγες μέρες την έκδοση και του δεύτερου τόμου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία του τρίτου, χωρίς αυτό να αποκλείει και την ανάγκη ενός τέταρτου κλπ, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο «ιστορική παρακαταθήκη» και όχι απλά «βιβλίο».

Προσωπικά, μετά την γνωριμία μου με τον Δ.Βασιλόπουλο, λίγο μετά την έκδοση του πρώτου τόμου, επεδίωξα άμεσα συνεργασία στον τομέα της εικονογράφησης, ώστε να συμπληρώσω από το δεύτερο και μετά, τις αξιόλογες δουλειές Ψηφιακής Εικονογράφησης του Αντώνη Καρύδη, αλλά και άλλων καταξιωμένων Αεροπορικών Ζωγράφων και Εικονογράφων του εξωτερικού. Στο δεύτερο τόμο λοιπόν, παρουσιάζονται εκτός των άλλων και δικές μου δουλειές, λίγες, αλλά φτιαγμένες με μεράκι τέτοιο, ώστε να σας προσφέρουν σίγουρα κάποια λεπτά ονειροπόλησης. Θα τολμήσω δε να διαφημίσω, πλην του Α.Καρύδη και άλλους δύο εξαίσιους Έλληνες Εικονογράφους του χώρου, που θα εντάξουν μέσα τις δουλειές τους: τον Αναστάσιο Πολυχρόνη (Digital Artist), αλλά και τον Γιώργο Σανταμούρη με τα εκπληκτικά σχέδιά του σε στύλ Comic. Θεωρώ ότι μπορώ να μιλήσω και εκ μέρους τους, λέγοντας ότι είναι τιμητικό για εμάς, τα έργα μας να εικονογραφούν ένα τέτοιο βιβλίο, δίπλα-δίπλα με έργα διεθνώς καταξιωμένων Αεροπορικών Ζωγράφων, που θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε στις σελίδες του.

Καλή ανάγνωση!

Η διεύθυνση της σελίδας Facebook προκειμένου να ενημερώνεστε τακτικά για σχετικά με τη δυναμική έρευνα:
https://www.facebook.com/GreeksIFCs/

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας της ερευνητικής ομάδας, όπου θα βρείτε επιπλέον άρθρα:
https://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/

Για παραγγελία του “Ελληνες σε Ξένα Cockpit – Τόμος ΄Β” επισκευθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/shop/