Επικοινωνία
Ακολουθήστε με:

Hurricane Mk.IIb “LEONI”, FGoH /BP285

335η Ελληνική Μοίρα , Β.Αφρική, 1943

ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 20X30εκ.

Το αεροσκάφος που απεικονίζεται είναι ένα Hurricane Mark IΙb όπως αξιοποιήθηκε από την 335η Ελληνική Μοίρα στη Β.Αφρική. Η 335η μοίρα συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 1941 υπό τη διοίκηση της Βρετανικής RAF, από Έλληνες χειριστές που κατάφεραν να διαφύγουν στην Β.Αφρική μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Η μοίρα αυτή, κατέστη επιχειρησιακή τον Φεβρουάριο του ’42 και έκτοτε συμμετείχε σε πάμπολλες επιφανείς επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, τόσο στο έδαφος της Αφρικής όσο και πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας. Λίγο μετά την 335η, σχηματίστηκε και η 336η, ενώ τις επιχειρήσεις βομβαρδισμού αναλάμβανε η 13η Ελληνική Μοίρα που προϋπήρχε, και απλά εξακολούθησε να λειτουργεί στην Αφρική υπό τη διοίκηση της RAF.
Οι απώλειες των χειριστών ήταν μεγάλες, είναι αποδεδειγμένη όμως στα Ιστορικά χρονικά η επιμονή στο έργο τους ιδίως όταν οι αποστολές τους γίνονταν εναντίον γερμανικών θέσεων στην Ελλάδα. Ήταν πάντα μέλημά τους, οι συμπατριώτες τους στα κατεχόμενα εδάφη, να δούνε στους ουρανούς ελληνικά φτερά, ώστε να παίρνουν θάρρος και να διατηρούν την ελπίδα της απελευθέρωσης αναμμένη. Τα ελληνικά αεροσκάφη, έφεραν αγγλικά εθνόσημα ενώ για κάποια περίοδο απέκτησαν το δικαίωμα να φέρουν ελληνικά στο πλάι της ατράκτου, στο κάθετο σταθερό και σύμφωνα με τις μαρτυρίες χειριστών και στο κάτω μέρος των φτερών. Το άνω μέρος των φτερών σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές και βετεράνους, παρέμεινε να έχει βρετανικά προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με τα γαλλικά αεροσκάφη της Αεροπορίας του Vichy (που πλέον πολεμούσε στο πλευρό του Άξονα). Το εύρος της περιόδου αυτής με τη χρήση (έστω εν μέρει), ελληνικών εθνοσήμων δεν είναι γνωστό, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο και πόσα αεροσκάφη έφεραν τέτοια εθνόσημα. Οι φωτογραφίες είναι δύσκολο να επιβεβαιώσουν πάντα τα γεγονότα, λόγω χρήσης πολλών διαφορετικών φίλμ σε συνδυασμό με άγνωστα φίλτρα φακού, που άλλαζαν (έως και ανέστρεφαν) τις τονικότητες των χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, τα αεροσκάφη της 335ης έφεραν Κωδικό Μοίρας τα γράμματα FG (ταίριαζαν με το Fighting Greeks) ενώ από την άλλη μεριά του εθνοσήμου συνήθως υπάρχει ένα μονό γράμμα που ήταν ο Κωδικός Κλήσης του αεροσκάφους. Επιπλέον, οι Μηχανικοί προσέθεταν ξεχωριστό χαρακτήρα στα αεροσκάφη ζωγραφίζοντας ή γράφοντας στο ρύγχος ή στα πλευρά της ατράκτου.

Ο Mickey που φαίνεται στο ρύγχος του Hurricane κατά προσέγγιση τόσο στο σχέδιο όσο και στα χρώματα.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι βαμμένο με χρώματα ερήμου, διαθέτει τους κωδικούς FG , κωδικό κλήσης Η και Serial: BP285. Από διασωθείσες φωτογραφίες φαίνεται ότι είχε ζωγραφισμένο στο ρύγχος του έναν Mickey Mouce και κάτω από την καλύπτρα τη λέξη “LEONI” με περίγραμμα άγνωστου χρώματος (πιθανολογώ μαύρο ή κόκκινο). Είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο αεροσκάφος να προϋπήρξε με την αναγραφή “HERO”, (αρχικά με εθνόσημα τύπου Α και έπειτα με C), αλλά να άλλαξε το όνομα σε “LEONI” και να απέκτησε τον Mickey κατά την ανάθεσή του σε νέο υπόλογο μηχανικό. Με το αεροσκάφος αυτό πέταξε και ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πλειώνης, στον οποίο δωρίστηκε και ο πίνακας, αφού άλλαξα τα εθνόσημα και των άνω πτερύγων σε Ελληνικά κατόπιν δικής του επιθυμίας. Στην καρδιά αυτών των ανθρώπων υπάρχει ακόμα το αίσθημα της αγάπης για τον τόπο τους όπως το βιώνανε εκεί στη Β.Αφρική όταν ένιωθαν την ανάγκη όχι μόνο να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, αλλά να το κάνουν φορώντας τα ελληνικά χρώματα σε όλες τις επιφάνειες των μαχητικών τους, έτσι ώστε οι κατακτητές από κάτω, να βλέπουν ποιοι τους εκδικούνται και οι δοκιμαζόμενοι συμπατριώτες τους να βλέπουν ότι η Αεροπορία δεν τους έχει ξεχάσει.

Το έμβλημα της 335 Ελληνικής Μοίρας κατά το Β.Π.Π.
Ο Ανθυποσμηναγός (τότε) Γεώργιος Πλειώνης μπροστά από το “LEONI”. Διακρίνεται ο Mickey στο ρύγχος.
Ο Ανθυποσμηναγός (τότε) Γεώργιος Πλειώνης μπροστά από το “LEONI”. Διακρίνεται ο Mickey στο ρύγχος.
Φωτογραφία του “LEONI” με τους Κρικώνη Τρ. και Λουκόπουλο Κ. στη μέση και δεξιά.
Φωτογραφία του “LEONI” με τους Κρικώνη Τρ. και Λουκόπουλο Κ. στη μέση και δεξιά.
To “LEONI” με χειριστές της 335.
To “LEONI” με χειριστές της 335.
Year